Lars Tunbjörkpriset

25 augusti 2016 - 13 november 2016

JULIA LINDEMALM PRESENTERAR UTSTÄLLNINGEN ”ZOO WORLD”

Lars Tunbjörk var vår tids största Sverigeskildrare. Nu en tid efter hans bortgång har ett Tunbjörkpris instiftats. Bakom Tunbjörkpriset står ägare Tore G Wärenstams stiftelse. Priset är på 25 000 kr och har för första gången delats ut. Det har tilldelats Julia Lindemalm som juryn anser verkar i Lars Tunbjörks anda.

Julia Lindemalm rör sig mellan europeiska djurparker, tigerägare i södra USA och svenska vardagsrum när hon undersöker vårt komplicerade förhållande till djur. Med melankoli och en blick för det absurda skildrar hon djur som är fast i människans konstgjorda värld och vår längtan efter närhet till den natur vi försöker tämja.-
www.julial.com


The Street Collective

25 augusti 2016 - 13 november 2016

Fotokollektivet The Street Collective består av fem gatufotografer från England, Israel, Sverige, Tyskland och Indien. Kollektivet bildades under 2013 och har sedan dess dokumenterat gatans alla händelser ur ett eget, personligt perspektiv. De förenas i sin entusiasm att fånga de vardagliga stunderna i människors liv – ögonblick som lätt förbises och anses obetydliga, men som kollektivet anser speglar våra liv på ett äkta sätt.

Uppgiften är inte bara att främja gatufotografi i allmänhet. Det handlar också om att erbjuda aspirerande gatufotografer möjlighet att visa upp sina projekt för en större publik.

Medverkande fotografer: Fabian Schreyer från Tyskland, Gabi Ben Avraham från Israel, Vineet Vohra från Delhi i Indien, Mats Alfredsson från Sverige och Dmitry Stepanenko ursprungligen från Ukraina men numera bosatt i London, ingår alla i ”The Street Collective” och kommer tillsammans ställa ut Street Photography.


Sivert Jonsson – Adrenalin & Känsla

26 maj 2016 - 13 november 2016

Möt ryttaren som lagt landslagsstövlarna på hyllan för att bakom kameran skapa detaljrik och känslofylld konst av tävlingsmoment inom ridsport. Han vill, för betraktaren, locka fram känslan och samspelet som ryttaren upplever från hästryggen.

Sivert Jonsson (1974) – från landslagsryttare till fotograf. År 2003 lade han hjälmen på hyllan efter ett VM, fyra EM med två lagsilver i fälttävlan. En höftskada satte stopp för Sivert Jonsson lysande karriär. Med kameran vill Sivert visa hästsporten ur en ny vinkel. Hans bilder utmärker sig genom att fokus ligger på del av hästen och detaljer runt omkring, hellre än hela ekipaget. Han vill framhäva kraften, känslan och adrenalinet i den actionfyllda sporten.

Fotografierna är tagna på tävlingar runt om i landet, de bearbetas i efterhand för ökad effekt.