Peter Gerdehag – Hästmannen och Kokvinnorna

4 juli - 15 september 2013

Peter Gerdehag har filmat och fotograferat naturen i Sverige i över 40 år. Han dras till sällsynta saker som han tycker är värda att bevara, bortglömda hörn av det svenska odlingslandskapet. Han tillbringar sin tid nära naturen, tillsammans med människor i avlägsna samhällen på landsbygden. Det är en värld som håller på att dö ut och som Peter vill dokumentera innan det är för sent. Han ger dessa hårt arbetande människor en röst och vi får en inblick i en värld från förr.

Vintern 2006/2007 visades hans film ”Hästmannen” på både bio och TV. Filmen slog alla rekord för dokumentärfilmer när den sågs av nästan 1,5 miljoner tittare. Hästmannen Stig-Anders är en bonde som gör som han behagar och har ingen uppfattning om tid. Han bor på sin gård tillsammans med sina tre Ardenner-hästar. ”Det kan vara så att moderna människor behöver karaktärer som Stig-Anders för spegla sig själva och sina liv. Människor som inte bryr sig om tiden är fascinerande”, säger Peter. ”Att inte bry sig om tiden gör att du riskerar att betraktas som en asocial ensamvarg som vägrar att vara en del av samhället. Men det bekommer inte Stig-Anders.”

Efter Hästmannen kom filmen Kokvinnor som handlar om systrarna Inger och Britt, två färgstarka karaktärer med järnviljor. I filmen får vi möta Inger och Britt, deras gård, djur och arbetsrutiner. Glöm de moderna och storskaliga jordbruken vi har idag. Hos Inger och Britt mjölkar de fortfarande korna för hand och det uppstår många konflikter.

I sin utställning bjuder Gerdehag oss på stillbilder från de båda projekten. Det är lätt att avfärda Hästmannen och Kokvinnorna som riktiga original. Men kanske kan vi betrakta världen genom deras ögon och få ett annat perspektiv på tillvaron? Kan Inger, Britt och Stig-Anders lära oss något om oss själva och vad det egentligen innebär att vara människa?