Den unge David Hockney

11 februari - 3 september 2017

Den brittiske konstnären David Hockney är en färgstark man som inspirerat många människor, inte minst modeskapare, med både sin konst och sina kläder.

Han var, bland annat, långt före andra män med att bära olikfärgade strumpor och hårdblondera håret, som ett medvetet stilgrepp. Sin unika stil håller David Hockney fast vid. Även om den blonda kalufsen har grånat, så kombinerar han fortfarande bjärta skjortor och kulörta tröjor med färgglada slipsar, så skickligt och självklart att moderedaktörer gör vågen av vördnad.

Snart fyller David Hockney 80 år och för att fira det så visar Abecita Konstmuseum, i Borås, just nu en stor retrospektiv utställning  över den unge David Hockneys verk. Den täcker tidsperioden från 1962 till 1984 som var en synnerligen kreativ epok i hans liv. David Hockney kan ses som en brittisk nationalhjälte. En excentriker med exceptionell talang vars konstverk är lättillgängliga. De behöver inga akademiska tolkningar för att begripas, eller uppskattas. Som grädde på moset har David Hockney en charm som skiner igenom i intervjuer.

David Hockney anses av många idag vara Storbritanniens störste nu levande konstnär. Han är fortfarande mycket aktiv och varierar sitt boende mellan England och Kalifornien. Han är född 1937 i Bradford i England. Blev tidigt varse sin begåvning för teckning och måleri. Han är utbildades vid Royal Collage of Art i London 1958-1961.

Här visas flera av Hockneys mest ikoniska verk såsom ”A Rake´s Progress”, en komplett portfölj från 1962 med 16 grafiska verk, som minner om konstnärens äventyr under första besök i New York. ”The blue Guitar”, innehåller 20 verk och är en hyllning till Picasso och diktaren Walace Stevens. ”Bröderna Grims sagor” är en annan grafisk portfölj som visar på Hockneys enastående skicklighet i etsning. I utställningen finns också en gouache ”Zanzibar”, som är en skiss för en operaföreställning i Glyndbourne år 1980.