Fotokvällar

Museet anordnar fotokvällar där du träffar aktuella fotografer som under två timmar håller föredrag med bildvisning och frågestund.
Kaffe och smörgås bjuds på i paus.

Tid: 18.30-20.30, kostnad: 150 kr
Föranmälan på info@abecitakonst.se eller Tel: 0768-350 100

Museet håller, före fotokväll, öppet till kl 18.30 så att du som besökare har chans att se utställningar i samband med en fotokväll.


Edvard Koinberg – Blomsterfotografi

28 april 2016 kl 18.30-20.30

Edvard Koinberg har försökt att fånga barockens känsla i sina bilder, men har velat ge den ett nutida uttryck och damma av det en aning.  Hans inspiration kommer från 1600-talet, barocken och den gyllene eran inom flamländskt måleri och konstnärer som Abraham Mignon och Maria van Oosterwijck.

Fotografi är ett bra verktyg för detta med direkt koppling till barocken, då ljuset hade en avgörande betydelse och man eftersträvade att återge motivet så naturtroget som möjligt. Vissa motiv under barocken är så skickligt skildrade att man nästan kan känna lukten, smaken och ytornas struktur. Att göra detsamma fotografiskt är verkligen en utmaning.

Edvard har inte laddat sina bilderna med symboler. De känns inte relevant för vår tid säger han, och symbolernas innebörd är svårtolkade. Dödskallar är naturligtvis en symbol som han använt i utställningen. Men när han gör det, är det mer ett uttryck för hans lust att arrangera och skapa bilder av det som blivit över efter hans fotosessioner. Hans bilder är skapade utifrån det som blir över när han lyft bort sina blomsterarrangemang. Blombladen lämnar en ring runt platsen där vasen stod. Sveper man ihop de till en hög, pillar lite med fingrarna i högen, så kan man skapa nästan vad som helst. Dödskallar var mycket vanligt förekommande som symbol för döden. Och döden är ju som sagt alltid närvarande i barockens bildvärld.