Mats Alfredsson presenterar – Johan Jehlbo

11 maj - 24 september 2023

Stranger than fiction.

När streetfotografen Johan Jehlbo ger sig ut är det med kameran i ena handen och blixten i den andra. Bilderna tas oftast från nära håll. Med hjälp av blixten kontrolleras ljus och skuggor vilket gör att färger lyfter och fokus kan läggas på vad Johan vill framhäva. Attityden i bilden förstärks.

Blixt i gatufoto kan anses vara utmanande och kontroversiellt, men Johan påpekar att det inte väcker så mycket uppmärksamhet. Kamera och blixt har en väldigt naturlig koppling. Det är betydligt mer avgörande hur han själv beter sig i fotoögonblicket och Johan använder nyckelord som respekt och ödmjukhet.

Bilderna växlar snabbt mellan det ordinära och extraordinära. Han strävar efter att fånga händelser som vid en första anblick inte verkar vara speciellt. Verkligheten är ofta mer spännande än fiktionen. Med grunden i gatufotots estetik tänjer Johan på gränserna för genren.

Johan Jehlbo är baserad i det lilla samhället Stehag, mitt i Skåne. Han kommer ursprungligen från Malmö, vilket har skapat en stor nyfikenhet för den landsbygd han numera bor mitt i. Han har en förkärlek för fotoprojekt som löper under en lång tid, ett av dem är marknadsplatser som exempelvis Kiviks legendariska marknad. Johan är medlem och medgrundare till det internationella fotografkollektivet ”Full Frontal (Flash)”. Han har hållit workshops, föreläst, varit finalist och vinnare vid flera internationella tävlingar (första plats för årets street photo vid EyeEm Awards vid Berlin Photo Week 2019 som största merit), ställt ut och publicerats runt om världen de senaste tio åren.