Fotokvällar

Museet anordnar inspirerande fotokvällar där du träffar aktuella fotografer som under två timmar håller föredrag med bildvisning och frågestund.

Tid: 18.30-20.30, kostnad: 150 kr

Läs mer nedan om aktuella fotokvällar och anmäl er!

Museet håller, före fotokväll, öppet till kl 18.30 så att du som besökare har chans att se utställningar i samband med en fotokväll. Kom tidigt så att du hinner se utställningen innan föredraget börjar!


Annika Ekdahl – Gobelängresan

5 februari 2015 kl 18:30-20:30

Annika Ekdahl, som 2013 tilldelades Europas största textilpris, The Nordic Award in Textiles för hennes storslagna gobelänger och sättet hon ger nytt liv åt en historisk textil genre och teknik, har gjort en lång och berikande resa genom textilkonsten. Hon är internationellt vida känd för sina stora detaljrika gobelängvävnader. Med inspiration från de stora vävda tapeterna i de kungliga palatsen under 1500-1600-talen skildrar hon närmast mänskliga relationer i vår egen tid – festen, den livsbejakande samvaron, själva livet med överraskningar och förluster.

I samband med en resa till Polen i slutet av nittiotalet hittade Annika Ekdahl en bok om de världsberömda Wawel-gobelängerna från slottet Wawel i Krakow, ett möte som förändrade hennes liv. Den överdådiga dekorationen och färgprakten i dessa över 400 år gamla verk öppnade intresset för en ”ny” estetik som skilde sig radikalt från den strama modernism hon ägnat så mycket tid och intresse genom åren.

En tid efter det omvälvande mötet frågade en konstnärskollega Annika vad hon helst ville göra om allt vore möjligt. Gobelänger, svarade hon. Överdådiga, berättande och vackra. Hennes storslagna skapelser kan ses som ett slags konstens slow food där en enda kvadratmeter kan ta runt 240 timmar att väva.
Genom åren har Annika Ekdahl figurerat i mängder av svenska och internationella utställningssammanhang. De senaste åren på bland annat Nationalmuseum, Waldemarsudde och Röhsska Museet. Hennes stora projekt framöver är att skapa två gobelänger på totalt 12 kvm till högskolan i Oslo, ett uppdrag som kommer att ta tre år att genomföra. Till vardags arbetar Annika Ekdahl som gästprofessor vid Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.

Att vinna The Nordic Award in Textiles såg hon som en stor ära. Vinstsumman, 250 000 kronor, ville hon använda för att resa runt och förkovra sig i sättet som gobelängtradtionen och relaterade textila tekniker förvaltas på olika håll i världen. Hennes utställning med gobelängerna som visades hos oss 5 november 2013 – 19 januari 2014 blev en stor succé. Nu, drygt 1 år senare, återvänder hon till Abecita Konstmuseum för en föreläsningskväll – Gobelängresan, för att berätta om hennes arbete och vad som har hänt sedan sist.