Alltid på museet

Alltid på museet

Abecita Popkonst & Fotos samling utgörs i huvudsak av grafisk konst och foto från Europa och USA, samt prisbelönt nordisk textilkonst. Med ca. 500 verk är den unik i Europa och representeras av ett 30-tal konstnärer från 1961 och framåt. Den utgår från popkonstens genombrott på 1960-talet med framstående verk från varje decennium fram till idag. Här hänger de allra största konstnärsnamnen i modern tid, bland annat Warhol, Rauschenberg, Bourgeois, Hockney och Hamilton. Bredden är stor, med allt från Ellsworth Kellys mer minimalistiska konst till Jim Dines djärva färgexplosioner.

Det kanske mest betydelsefulla verket är också det allra minsta till storleken – Richard Hamiltons collage från 1956 som definierade och lade grunden till hela den popkonstnärliga vågen. Ur samlingen visas alltid ett stort antal verk på museets fjärde och femte våningar. De byts ut med jämna mellanrum för att återkommande besökare alltid ska kunna bjudas på något nytt att se.

Dessa konstnärer finns representerade i samlingen:

Francis Bacon

Bacon var en expressionistisk målare. Som ung bodde han i Berlin och Paris och inspirerades då av Picassos konst som fick honom att börja måla. Vid sin död ansågs han tillhöra Englands främsta konstnärer.

Jonathan Borofsky

Skulptör och grafiker från Boston, USA. Försökte tidigt sammankoppla popkonsten och minimalismen i sitt skapande.

Louise Bourgeois

Franskfödd amerikansk skulptör och tecknare. Fick sitt genombrott 1982 med en utställning på MoMA i New York. Verksam fram till sin död år 2011.

Jim Dine

Amerikansk popkonstnär som slog igenom på 1960-talet. God vän till paret Swegmark och känd i Borås för sin nio meter höga staty av Pinocchio – ”Walking to Borås”.

Richard Hamilton

Brittisk konstnär och en av popkonstens grundare. Hans collage från 1956 anses vara ett utav de första popkonstverken någonsin. Flera av Hamiltons verk hittar du på våning 4.

David Hockney

Utbildad vid Royal College of Art i London. Många av hans verk är personliga och självbiografiska. Tillhör skaran av de stora popkonstnärerna.

Zhang Huan

Huan är en av Kinas mest berömda performance-konstnärer. Han  tillhör Beijing East-Village-gruppen, som har väckt stor uppmärksamhet runt om i världen genom sina nya utmanande konstuttryck.

Alex Katz

Amerikanskfödd popkonstnär som helst ägnat sig åt porträtt- och landskapsmålning. Utvecklade sin egensinniga stil genom att måla först – tänka sen.

Ellsworth Kelly

Studerade i Paris 1948-1954. Amerikansk målare. Verksam inom bland annat det minimalistiska hard-edge-måleriet, med klart avgränsade former och matta färger.

Roy Lichtenstein

New York-baserade Lichtenstein kom starkt att bidra till popkonstens genomslag. Allmänt känd för sina uppförstorade serierutor, kompletta med prickigt tryck.

Tracy Moffatt

Moffat har arbetat med film, Tv och reklam. Fascinationen för populärkulturen präglar hennes bildspråk. Med filmiska medel skapar hon en frusen dramatik som sätter fantasin i rörelse.

Julian Opie

Londonbaserad visuell konstnär och en del av New British Sculpture-rörelsen. Med sina tecknade porträtt försöker han ofta fånga en personlighet med så få detaljer som möjligt.

Hasse Persson

Född 1942 i Borås och en av landets mest respekterade fotografer. Verksam i bland annat USA och har publicerats i magasin som till exempel LIFE, Newsweek och NY Times.

Marc Quinn

Brittisk konstnär och skulptör, född 1964. Quinns stora fascination är kulturens påverkan på hur vi ser på oss själva.

Robert Rauschenberg

Amerikansk konstnär och skulptör. Rauschenberg blev känd på 1950-talet och hans nyskapande verk bidrog till skiftet från abstrakt expressionism till popkonst.

Gerhard Richter

Richter blev känd för att måla av fotografier i tidningar och familjebilder. Landskap och porträtt blev sedan hans motiv, men också målningar med bara färg och form.

Borna Sammak

Videokonstnär där målningen liknande videor som innefattar isolerade fragment från reklam och animationer vilka är skiktade ovanpå varandra och representerar timmars film som komprimeras.

Andy Warhol

Amerikansk konstnär, grafiker och filmskapare. Räknas som en av de främsta företrädarna för popkonsten. Warhol var från början en framgångsrik reklamtecknare men vigde sitt liv åt konsten år 1962.