Årets Bild – 79:e upplagan

19 maj - 11 september 2022

Foto: Eva Tedesjö (DN), vinnare av Årets Bild.

Årets Bild 2021 är den 79:e upplagan av Sveriges mest prestigefulla tävling för bildjournalister. Tävlingen, som är öppen för alla yrkesverksamma fotografer, belönar bilder och berättelser tagna och filmade under 2021.

Utmärkelsen instiftades av Pressfotografernas klubb (PFK) 1942, för att främja goda yrkesprestationer och ett flertal priser delas årligen ut av en oberoende jury. Nytt för i år är att Svenska Fotografers Förbund (SFF) utser Årets Rookie. I samtliga klasser utgår juryn från följande: Materialet ska hålla högsta journalistiska kvalitet där berättandet premieras. I år har sammanlagt 20 pristagare utsetts:  vinnare i tävlingens 18 klasser,  ett nyinstiftat Hederspris samt Årets Bild som juryn utser bland alla in-skickade bidrag.

I utställningen visas även nominerade bidrag i singel- och reportageklasser.  Utställningen ger en tillbakablick på det gångna nyhetsåret samt visar bredden, mångfalden och den höga kompetensen i svensk bildjournalistik.

I samband med tävlingen produceras en bok som presenterar alla vinnande och nominerade bidrag. Boken blir år efter år ett tidsdokument som speglar händelser i Sverige och vår omvärld.