Åsa Kalmér och Jörgen Hjerdt – ÄRR

14 oktober - 16 januari 2022

Åsa blev sjuk i bröstcancer för andra gången vintern 2017. Under sommaren, efter en vår med tunga behandlingar; cytostatika, strålning och tabletter, ville hon undersöka hur inställningen till hennes kropp förändrats sedan hon opererat bort sitt vänstra bröst.
Hur skulle Åsa landa i den förändrade kroppen med bara ett bröst, ett ansenligt ärr och just då också iklädd peruk? Hur hon kunde se sig själv i sin ”nya kropp”? Fanns det en skönhet i att bara ha ett bröst?

Åsa Kalmér är verksam som regissör, scenograf, skådespelare och manusförfattare för film, TV och teater och Jörgen Hjerdt är manusförfattare, författare och dramatiker. Med sitt kunnande och sin erfarenhet som grund valde de ett fotografiskt uttryck för att utforska bilden och föreställningen av ärret. Åsa och Jörgen inspirerades av bland andra Cindy Sherman och Robert Mapplethorpe och utforskandet av olika sorters skönhet och intimitet men med integritet. Bilderna blev också ett sätt för paret att bearbeta det de hade varit med om som utsatt patient och som närstående.

I utställningen ”ÄRR” ställs frågan om det går att befria den ”nya enbröstade kroppen”? Finns det en framåtriktad potential i den här ”nya kroppen” som visar det sensuella, det erotiska och det androgyna – begrepp som erbjuder fler perspektiv på den ärrade kroppen än ”offret eller cancerpatienten” som vi så ofta ser? Finns det humor i den nya kroppen? Genom processen växte projektet ÄRR fram och visas nu i en utställning som varsamt och generöst öppnar upp kring ett ämne som så många berörs av.