Claes Grundsten – Landskapat

27 januari - 15 maj 2022

Claes Grundsten är naturfotografen som menar att vi behöver se vackra naturbilder som ger hopp för framtiden. Redan i unga år lockades han att använda kamera och är i dag en av landets mer kända naturfotografer med fler än 30 böcker och ett flertal utställningar i sitt CV. Han har promoverats till hedersdoktor för sina naturskildringar, fått flera stipendier och vunnit fina priser. Ett foto som han gjorde i Sarek pryder den nya tusenkronorssedeln som kom i bruk för några år sedan.

Claes arbetar dokumentärt, med teknisk perfektion och tidlös estetik som rättesnören. Storslagna scenerier av svenska fjällen är ikoner för hans gestaltning, men han följer också ett personligt spår med närgångna kompositioner som är hans egen tolkning av naturens skönhet. Mest är han en landskapsfotograf som genom att växla motiv mellan storslagna vyer och intima utsnitt har skapat en personlig stilart.

Utställningen ”Landskapat” innehåller bilder från Sverige och hans många resor utomlands. Urvalet tar fasta på motivens komposition och deras samspel med varandra. Många finns med i hans senaste bok som också har titeln ”Landskapat”.