Christina & Claes Lindquist Collection – Private Eyes

15 februari - 20 maj 2018

För första gången i Sverige. De har ställt ut sina fotografier på Louisiana i Danmark, Grand Palais i Paris, Getty Museum i Los Angeles, The Metropolitan och Museum of Modern Art i New York, stora utställningar har satts upp i Berlin, Hamburg, Rotterdam, Boston och London. Deras fotografier finns alltid med på stora konstmässor i Basel, London, New York, Shanghai och Paris.

De senaste åren har några av bilderna på utställningen Private Eyes visats på Moderna Museet i Stockholm och Malmö. Många av bilderna har visats på stora, succéartade separatutställningar på Fotografiska Museet i Stockholm, där David LaChapelle, Helmut Newton, Irving Penn, Patrick Demarchelier och Herb Ritts dragit massor av folk. Men berömda fotografier från Peter Lindbergh, Richard Avedon och Steven Meisel har inte visats tidigare i Sverige i den här omfattningen..

Nu är det dags. Abecita Konstmuseum ställer ut en enastående samling av alla dessa världsberömda fotografer. Det är i Borås det händer. Mellan den 15 februari – 20 maj har ni chansen att förundras, förtjusas, imponeras och bli förfärad över alla dessa fantastiska bilder. Ge er hän och njut av skönheten, fundera över vad bilderna vill förmedla och även om det inte verkar så, har bara drygt 25% av fotografierna nakenmotiv.

Private Eyes är en utställning med några av världens mest kända fotografer och deras mest kända bilder. Fotografierna är tagna 1960-2015 och samlingen omfattar berömda modebilder och privata fotograferingar av några av de största artisterna och modellerna under de olika tidsperioderna. Eleganta modebilder blandas med nakenstudier, vackra skulpturala iscensättningar och ”rakt på” av tidsandan och de personligheter som avbildas, typiska porträtt. Den här utställningen lämnar ingen oberörd.

Här möter vi bland annat Twiggy, Veruschka, Naomi Campbell och de andra supermodellerna från 1990-talet, Madonna, Michael Jackson, Lady Gaga, Pamela Andersson och Nicole Kidman. Se Helmut Newtons nakna, starka kvinnor, Richard Avedons eleganta fotografier, Herb Ritts skulpturala, svala modebilder, Peter Lindberghs avskalade, osminkade och oretuscherade bilder. Irving Penns perfektionistiska studiofotografier och Patrick Demarcheliers fotografier, som alltid visar modellen på sitt mest fördelaktiga sätt, samt David Lachapelles starka, kraftfulla och färgrika porträtt. För att inte tala om Steven Meisels perfekta modeiscensättningar.

Bild ovan: @Peter Lindberg