Fotokvällar

Museet anordnar inspirerande fotokvällar där du träffar aktuella fotografer som under två timmar håller föredrag med bildvisning och frågestund.

Tid: 18.30-20.30, kostnad: 150 kr

Läs mer nedan om aktuella fotokvällar och anmäl er!

Museet håller, före fotokväll, öppet till kl 18.30 så att du som besökare har chans att se utställningar i samband med en fotokväll. Kom tidigt så att du hinner se utställningen innan föredraget börjar!


Elsa Modin – Fågelkameran som flög till månen

20 februari 2020 kl 18.30-20.30

Elsa Modin från Hasselbladstiftelsen berättar hur en kamera från det lilla företaget i Göteborg kan bli världsberömd!

Bilderna från Apollo 11 och den första månlandningen med astronauterna Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins är några av de mest ikoniska i fotografins historia. Händelsen dokumenterades av en svensktillverkad Hasselblad-kamera.

Familjen Hasselblads intresse för fotografering började i slutet av 1800-talet. Victor Hasselblad vidareutvecklade den fotografiska verksamheten och startade tillsammans med sin fru Erna ett fotoföretag i Göteborg 1937. Paret hade ett stort naturintresse och Victor var en hängiven fågelfotograf. Det var hans behov av en praktisk kvalitetskamera som ledde till utvecklingen av Hasselbladkameran, världens första mellanformatskamera, anpassningsbar till fotografens behov. Dessa egenskaper var viktiga när NASA valde att använda Hasselbladkameran i rymden i början av 1960-talet.

Elsas föreläsning ger en mycket intressant och inspirerande blick bakåt i vår fotohistoria – missa inte detta!