Emma Svensson – Rockfotoemma

28 augusti - 2 november 2014

Fotografen Emma Svensson fotograferade sin första konsert som 19-åring på en konsert med Mando Diao. ”Det var magi, förälskelse och adrenalinkick på samma gång, jag hade aldrig upplevt en sådan känsla innan” berättar Emma som gick hem och startade Rockfoto, en sajt på nätet där hon samlade sina bilder som sedan växte till Sveriges största bildbyrå för konsertbilder. Emma har blivit prisbelönt och fotograferat över 2700 konserter under de senaste 11 åren och nu samlar hon en blandning av de största artisterna, de mest minnesvärda konserterna och hennes egna personliga favoriter.

 

Utställningen består också av en mängd porträttbilder och backstagebilder av artister. ”Det är något speciellt att få tillträde till att få fotografera artisterna utanför fotodiket. Det får man bara om det finns en ömsesidig respekt och det är något mer än tio års hårt arbete gett resultat av”.

 

Något som gör denna utställning unik är att den är samtida och jämställd. ”Vanligtvis när man ser på vilka artister som ställs ut så är det kända rockband från 60-70 talet och nästan uteslutande med manliga musiker. Vi har sett de där bilderna förr. Det är samma sak om och om igen. Jag vill istället göra en levande utställning som är aktuell för den tid vi befinner oss i nu. Bilder byts ut och utställningen ändrar form från år till år. Den är levande på ett annat sätt. Jag tycker det är ett spännande och mer utvecklande sätt att få göra en utställning på.

Att det finns lika många bilder på kvinnliga artister som manliga är en självklarhet. För mig är det superviktigt att uppmuntra jämställdhet på alla plan jag kan”.

 

Bland de artister som finns med i utställningen på Abecita Konstmuseum hittar ni Beyoncé, Jay Z, Lady Gaga, Kanye West, Robyn, Lorde, Lykke Li, Kent, Mando Diao, Skrillex, Håkan Hellström, Veronica Maggio, Coldplay och Rihanna.

Läs mer om Emma på www.rockfotoemma.se.