”Gobelänger” av Annika Ekdahl – pristagare av The Nordic Award in Textiles 2013

5 november - 19 januari 2014

Europas största textilpris, The Nordic Award in Textiles, går i år till den svenska textilkonstnären Annika Ekdahl i Kyrkhult för hennes storslagna gobelänger och sättet hon ger nytt liv åt en historisk textil genre och teknik.

– Priset ger mig möjlighet att studera hur subkulturen gobelängkonst lever vidare på andra håll i världen, säger Annika Ekdahl.

I samband med en resa till Polen i slutet av nittiotalet hittade Annika Ekdahl en bok om de världsberömda Wawel-gobelängerna från slottet Wawel i Krakow. Ett möte som förändrade hennes liv. Den överdådiga dekorationen och färgprakten i dessa över 400 år gamla verk öppnade intresset för en ”ny” estetik som skilde sig radikalt från den strama modernism hon ägnat så mycket tid och intresse genom åren.

En tid efter det omvälvande mötet frågade en konstnärskollega Annika vad hon helst ville göra om allt vore möjligt. Gobelänger, svarade hon. Överdådiga, berättande och vackra. Hennes storslagna skapelser kan ses som ett slags konstens slow food där en enda kvadratmeter kan ta runt 240 timmar att väva.

Genom åren har Annika Ekdahl figurerat i mängder av svenska och internationella utställningssammanhang. De senaste åren på bland annat Nationalmuseum, Waldemarsudde och Röhsska Museet. Hennes stora projekt framöver är att skapa två gobelänger på totalt 12 kvm till högskolan i Oslo, ett uppdrag som kommer att ta tre år att genomföra. Till vardags arbetar Annika Ekdahl som gästprofessor vid Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.

Att vinna The Nordic Award in Textiles ser hon som en stor ära. Vinstsumman, 250 000 kronor, vill hon använda för att resa runt och förkovra sig i sättet som gobelängtradtionen och relaterade textila tekniker förvaltas på olika håll i världen.

”The Nordic Award in Textiles” delas ut av Stiftelsen Fokus Borås vartannat år och går till en välförtjänt nordisk konstnär,
som arbetar med textila material som uttrycksmedel. Priset delas år 2013 ut för 12:e gången. Stiftelsen Fokus Borås har i
övrigt som ändamål att stödja kultur och hälso- och sjukvård i Borås samt att driva dotterbolaget Abecita Konstmuseum i Borås.