Hammarskiöld & Södling

8 februari - 17 maj 2009

Hans Hammarskiöld, ”Barnasinne” (110 barnbilder)

Hans Hammarskiöld är ett av de största namnen i svensk fotohistoria och är även internationellt välkänd. Han har varit verksam som fotograf i mer än sextio år och verkat inom praktiskt taget alla fotografiska genrer samt gett ut en lång rad böcker. De flesta av Hans Hammarskiölds porträtt, vid sidan om familjebilderna, är beställningsarbeten för reportage, böcker och utställningar. Påfallande många av porträtten är profilbilder och tagna i svartvitt och han kallas ofta för ”en gråskalans mästare”.

Inga motiv har betytt så mycket för Hans Hammarskiöld som hans egna barn och barnbarn. Familjebilderna har ofta en hedersplats på hans utställningar och han räknar in flera av dem bland sina ”ikonbilder”.

– Barn är väldigt spontana, allt kan hända. De poserar inte. Detta att fotografera barnen har betytt väldigt mycket för mig, berättar Hans i sin nyutkomna bok ”Tiden och ljuset”.

 

Nicho Södling ”Vanity of Man – Mode av ingenting”

Den svenske mode- och livsstilsfotografen Nicho Södling visar upp en omfattande svit modeporträtt av människor från stammar kring floden Omo i sydvästra Etiopien. Det handlar om människor i olika åldrar, vilkas kontakt med omvärlden har varit minimal och livsstilen på många sätt förblivit oförändrad sedan stenåldern.

Med enkla medel såsom rakblad, enkla klädesplagg och olika material och skönhetsmedel från naturen åstadkommer de en fantastisk skönhet i lookarna. Porträtten fångar på ett fantastiskt sätt kraften, energin, elegansen och stoltheten i de olika människornas utseenden och låter de personliga uttrycken tala för sig själv.

Utställningen hos oss på Abecita är första gången som Nicho Södlings helt unika porträttsvit visas offentligt, i en serie av 52 bilder.