Fotokvällar

Museet anordnar inspirerande fotokvällar där du träffar aktuella fotografer som under två timmar håller föredrag med bildvisning och frågestund.

Tid: 18.30-20.30, kostnad: 150 kr

Läs mer nedan om aktuella fotokvällar och anmäl er!

Museet håller, före fotokväll, öppet till kl 18.30 så att du som besökare har chans att se utställningar i samband med en fotokväll. Kom tidigt så att du hinner se utställningen innan föredraget börjar!


Hasse Persson – Myten om Studio 54

22 januari 2015 kl 18:30-20:30

Hasse Perssons fotografier från Studio 54 har fått mycket stor uppmärksamhet. Diskoteket var under åren 1977-1981 världens i särklass mest kända nöjestempel. Här skapade grundarna Steve Rubell och Ian Shraeger fantasi av verkligheten. I drygt tusen nätter lyckades de producera happenings vars like man inte skådat under hela 1900-talet. Kunniga kännare i ämnet får gå tillbaka ända till 1890-talets Paris där gasupplysta Moulin Rouge skapade magi med sin can-can och de lättfotade flickor, som konstnären Toulouse-Lautrec gjorde odödliga genom sina illustrativa bilder.

På Studio 54 var stämningen alltid hög. Droger flödade. Sex förekom uppe på balkongerna. Men Hasse själv har aldrig sett ett enda bråk under alla dessa numera mytomspunna nätter på nattklubben. Eller som någon så elegant uttryckt saken:
– Studio 54 var ett hedonistiskt paradis efter p-pillret men
före aids – då man fortfarande trodde att kokain var ett hälsoprepparat!

Nyckeln till Studio 54:as framgångar låg i att det rådde diktatur utanför entrédörrarna. Steve Rubell själv satt uppflugen i en lyktstolpe och dikterade vilka av de tusentals förväntansfulla på trottoarerna som skulle bli utvalda att få komma in. Väl inne rådde det full demokrati! På studio 54 var ingen stjärna större än någon annan – alla var däremot stjärnor som lyckades ta sig igenom nålsögat i entrén.

Under åren 1967-1990 var Hasse Persson bildjournalist i Usa med New York som bas och hela världen som arbetsfält. Förutom i fem böcker om USA, har hans fotografier publicerats i tidningar som Paris-Match, LIFE, Newsweek och The New York Times. Hasse Persson har haft ett stort antal museiutställningar bl.a på Fotobiennalen i Moskva 2008, där hans fotografier visades på Museum of Modern Art. 2010 visades delar av utställningen på Moderna Museet i Stockholm. Hasse Persson var konstnärlig ledare på Hasselblad Center 2000-2005 och därefter, 2006-2011, chef för Borås Konstmuseum. För sin konstnärliga gärning förlänades han 2011 H.M. Konungens medalj av 8:e storleken. Idag verkar han som internationell curator, konstnärlig ledare på Strandverket och rådgivare i fotografi för Buskowskis och Abecita Konstmuseum.