Fotokvällar

Museet anordnar inspirerande fotokvällar där du träffar aktuella fotografer som under två timmar håller föredrag med bildvisning och frågestund.

Tid: 18.30-20.30, kostnad: 150 kr

Läs mer nedan om aktuella fotokvällar och anmäl er!

Museet håller, före fotokväll, öppet till kl 18.30 så att du som besökare har chans att se utställningar i samband med en fotokväll. Kom tidigt så att du hinner se utställningen innan föredraget börjar!


Jorden runt utan att flyga

25 januari 2018 kl 18.30-20.30

Jörgen Larsson funderade i över tjugo år på att en gång i livet ta sig jorden runt på jordskorpans villkor. Det var frågan om att verkligen känna avstånden, och exempelvis inte hoppa över oceanerna, som ju trots allt utgör 70 procent av planetens yta. Han ville förvissa sig om rundheten: lämna hemmet i Borås gående åt öster och komma tillbaka ett halvår senare, gående från väster. Det låg i själva idéns natur att han inte kunde flyga. När man flyger tar man sig (alltför) snabbt från en plats till en annan, men har ingen känsla för vad man passerat. Alla andra färdmedel skulle dock vara ”tillåtna”: tåg, bil, buss, cykel, apostlahästarna…

Men åren gick och han blev bekvämare och bekvämare, fegare och fegare. Alltid hade han något att skylla på som gjorde att han inte kom iväg. Skulle han verkligen klara ensamresandets vedermödor under så pass lång tid? Hur tusan skulle oceanerna överkorsas? Till slut blev det en fråga om självrespekt att åtminstone göra ett försök – annars kunde han klassas som en liten lort i egna ögon…

Så det är med stor tillfredsställelse han så här i efterhand kan konstatera: I sitt 66:e levnadsår, som nybliven pensionär, 7 oktober 2016, gav han sig faktiskt iväg. Återvände 2 april 2017, efter 177 dagar och väl förrättat värv, utan att ha flugit en enda gång. Om allt detta tänkte han berätta; i ord, bilder och med kanske lite sång därtill.

Reseblogg: http://jordenruntutanflyg.blogspot.se

Bilder, ”RoundTheWorldWithoutFlying” 1-32: https://www.flickr.com/photos/jorge50/albums