Kända profiler

3 februari - 8 maj 2011

Thron Ullberg

Thron Ullberg är en porträttfotograf med en särskild karakteristisk stil.
Jag är intresserad av människor, och att fotografera människor på mitt eget sätt, säger Ullberg. Hans intima och okonventionella stil är populär bland de många skådespelare, musiker, politiker och författare som han fotograferar. Mänskligt samspel kan skapa en unik form av kontakt, och det är detta som Thron Ullberg syftar till att dokumentera. Resultatet är något helt annat än traditionell dokumentärfotografi.

Dan Hansson

Dan Hansson arbetar som fotograf på SvD sedan 1977 och på senare tid knuten till kulturredaktionen med porträtt som specialitet. Hansson förklarar att ett bra porträtt är ärligt och osminkat. De flesta kända personer har en bild av sig själva som de helst vill förmedla. Det handlar inte bara om att de vill vara unga och snygga, de har också lärt sig spela en roll. Hans jobb och ambition är att komma bakom denna roll. Få fram det nakna ansikte som ser sig själv i spegeln på morgonen, innan masken åker på.

Erik Hårdstedt

Hårdstedt är den första som ställer ut akvarell på Abecita, det blir en härlig kontrast till fotografi. Erik själv fascineras av att akvarellen är snabb, levande, oberäknelig och omedelbar!
 
Han gillar mötena som sker när han målar porträtt, ofta blir det en stund av djup närvaro och koncentration som man delar med någon ibland helt okänd person, Många av Eriks bekantskaper har börjat med ett porträtt.
Porträtten har också varit ett sätt att bygga broar och skapa förtroenden, både på resor i främmande länder och nya miljöer hemma, tex under hans porträttprojekt på skolor bibliotek och arbetsplatser. Den tredje personen som växer fram på pappret är lite av en blandning av honom och modellen.