Lars Lerin – Lars Lerins värld

6 november - 22 februari 2015

Lars Lerin, Nordens främste akvarellmålare, introduceras som fotograf i denna utställning. Vi får se ett 70-tal fotografier av ofta övergivna katter och hundar i olika tillstånd och sinnesstämningar, fotograferade 2010¬–2013 i Brasilien. Lerin har både målat och skrivit på fotografierna som är kopierade på akvarellpapper. Varje bild är därför unik. Lerins högklassiga fotografier håller samma konstnärliga intensitet som hans närmast ikoniska akvareller. Därmed sällar han sig till skaran av berömda konstnärer som Andy Warhol, Ed Ruscha, Robert Rauschenberg, Gerhard Richter och David Hockney som utmanat sig själva och framgångsrikt undersökt fotografiets möjligheter.

Fotografiernas strama formspråk har ofta förstärkts av ramarnas färger och strukturer. Den finske konstfotografen Esko Männikkö introducerade redan i mitten av 1990-talet idén med funna ramar för sina miljöporträtt av finska ungkarlar. Lerin har här tagit konceptet till nya konstnärliga höjder.

Lars Lerin har använt sig av fotografier på olika sätt. Först som förlagor till sina olika konstprojekt. Då har det främst handlat om amatörbilder hämtade ur egnas och andras familjealbum. I ”Mostrarnas tid” (1994) och självbiografiska ”En liten konstnär” (2009) har Lerin med sina träsnitt och akvareller mästerligt rekonstruerat en svunnen tid utifrån dessa amatörbilder.

Lars Lerin har genom åren publicerat ett drygt 50-tal böcker med egna texter och illustrationer. Efter decennier av konstnärliga framgångar, varvade med ett tidvis kaotiskt privatliv, har han landat i en ny verklighet. Sedan 2012 driver Lerin ett eget museum i det gamla danspalatset Sandgrund i Karlstad, dit beundrare vallfärdar i stora skaror. Till hjälp har Lars sin make, dansaren och skådespelaren Manoel Marques. Deras kärlekssaga finns skildrad i Sara Broos dokumentär ”För dig naken” (2012) som också visas på utställningen.