Lasse Åberg – Visuella hyss och grafiska spratt

10 oktober - 4 maj 2025

Varför tecknar jag? Jag får nog skylla på gamla Moderna Museetchefen Pontus Hultén. När jag gick på Konstfack tog han 1962 hit utställningen FYRA AMERIKANARE med Jasper Johns, Alfred Leslie, Robert Rauschenberg och Richard Stankiewicz och efter något år kom hela gänget av de så kallade POP-konstnärerna i utställningen HUNDRASEX FORMER AV KÄRLEK OCH FÖRTVIVLAN med Jim Dine, Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein, James Rosenqvist, Andy Warhol, George Segal och Tom Wesselman.

Jag blev helt knockad och jag bestämde mig för att om jag skulle göra så kallad konst så skulle det vara i popens anda. Popens mantra var ju att ” om du inte hittar något inom en meters avstånd ifrån dig som du vill teckna eller måla av så är du ingen riktig konstnär.” Du kunde måla av en soppburk, en flagga, några verktyg, en serieruta eller en pommes frites tallrik. ”Allt är vackert” sa Andy Warhol. Jag valde då att leka med Musse Pigg-figuren. Idag skulle jag nog valt Hello Kitty eller någon Pokemonfigur, någonting banalt och utan kulturell belastning. Jag gör mina bilder för att roa mig själv och förhoppningsvis andra. Mina bilder är idé-baserade och jag tycker jag lyckats om betraktaren får någon form av ” aha-upplevelse”. Art’s fun!

Lasse