Mats Alfredsson presenterar Birgitta Nilsson

16 maj - 26 januari 2025

PALERMO UNDER SKINNET

”Birgitta Nilsson är en av de mest intressanta och spännande gatufotografer jag känner. Hennes passion för människor och det liv de lever fascinerar. Var hon än rör sig med sin kamera lyckas hon ta sig under skinnet på de hon möter. Hon ser saker och sammanhang, små detaljer och uttryck som går de flesta andra förbi. När jag betraktar hennes bilder är det som att jag befinner mig på plats och ser rakt in i själen på de personligheter hon fångar genom linsen, fångade i exakt rätt ögonblick.

Den här gången tar hon oss med till Sicilien och den beryktade staden Palermo. Här har hon vid ett flertal tillfällen stannat till under en längre tid, tagit plats i verkligheten och varit en del av vardagen. Palermo är en mytomspunnen stad. Den är ruff, hård och sliten, men samtidigt väldigt vacker. Den sicilianska maffian, Cosa Nostra, är i hög grad närvarande. Där finns givetvis mycket turister, men tar du bara ett steg åt sidan är du mitt i det verkliga livet. Religionen är stark, precis som människors stolthet och integritet. För att lyckas som gatufotograf i den miljön måste du vara en social kameleont.

Birgitta är en person som sticker ut. Med sitt långa silvervita hår blir hon en exotisk del av de områden där hon rör sig. Många gånger i områden och stadsdelar där få turister tar sig. Men hon gör det med en ödmjuk självklarhet, vilket speglas i hennes bildskapande. Hennes förmåga att komma nära den osminkade verkligheten är beundransvärd. Det är bilder du normalt inte ser, så ta dig tid, betrakta varje bild och låt dig sugas in i detaljerna. Att det dessutom är första gången hon ställer ut dessa verk som en helhet är extra spännande.

 

Mats Alfredsson,
Curator Room For Street.