MATS ALFREDSSON PRESENTERAR ”ROOM FOR STREET” – Claes Hillén

25 februari - 10 oktober 2021

Street Photography växer över hela världen. Det är en genre som speglar snabba ögonblick i vardagen, nästan alltid med mänskliga inslag. Gemensamt är att bilderna aldrig är arrangerade, människorna i motiven är inte tilltalade i förväg. Abecita Popkonst och Foto vurmar för denna minst sagt intressanta genre. Därför öronmärker vi en stor del av våning 4 till Street Photography, presenterad av Mats Alfredsson. Room For Street är ett nytt långsiktigt koncept avsett att stärka och utveckla svenskt gatufotografi.

”Jag ser det som en otrolig förmån att få chansen att skapa en ökad medvetenhet kring den här genrén. Och dessutom göra det tillsammans med duktiga fotografer som jag respekterar och själv utvecklas av”, tillägger Mats Alfredsson.

Denna period kommer streetfotografen att visa sina verk. Claes Hillén ger sig dagligen ut på promenader i staden med sin kamera. Han fokuserar på att fotografera de där ögonblicken de flesta bara går förbi. Vare sig bilderna är tagna på gatan, på puben, i kollektivtrafiken eller i någon ruffig liten gränd, så innehåller bilderna alltid människor. Människor som inte vet om att de kommer att bli fotograferade.

Claes har fotograferat sig genom livet ända sedan en dag vid 11 års ålder då han snodde åt sig sin pappas kamera, en silverfärgad Agfa med brunt läderfodral. I många år fotograferade han mycket i naturen, men har de senaste 8 åren huvudsakligen ägnat sig åt Street photography, eller gatufoto som det kallas på svenska.

”Att 2020 skulle bli ett år utan resdagar känns helt galet”, säger Claes. ”Under ett normalt år har jag ca 75 resdagar där jag försöker fånga människan och själen i Europas storstäder. Fördelen med att resa är att man är ledig och har tid att ta bilder hela dygnet”, ler Claes. Att fotografera hemma i Göteborg är dock ändå det vardagliga och Claes kan knappt gå ut med hunden utan att kameran är med. Det senaste året, ”coronaåret”, har Claes haft tre stycken gatufoto-utställningar, två i Göteborg och en i Stockholm. Nu väntar nya, större utmaningar: Abecita Popkonst och Foto i Borås med utställningen Gatans karaktärer!