Maud Nycander – Hiphopens barn

28 september - 21 januari 2024

I slutet av 1980-talet spreds hiphopen i Sveriges förorter. Barnen som vuxit upp i miljonprogrammen hade blivit tonåringar och identifierade sig med den nya subkulturen från New York. I Stockholm var Fryshuset en av samlingsplatserna. Varje sommar från 1988 ordnades festival de tio sista dagarna innan höstterminen började.

Fotograf Maud Nycander tog tusentals bilder av ungdomarna som hängde på Fryshuset, i stan och i sina stadsdelar. På hennes bilder fastnade den första generationen svenska rapstjärnor, de som gjorde rap till bred populärmusik – Ken, Petter, Dogge, Salla, Feven, Rodde, Chepe, Bechir – långt innan de blivit folkkära artister.
“Framförallt minns jag glädjen, dansen, nyfikenheten och kaxigheten från en förortsgeneration som samlades runt hiphopkulturen”, säger Maud Nycander.

I den nyproducerade utställningen Hiphopens barn finns dessa bilder samlade, med text av bland
andra Gellert Tamas, som då arbetade på Fryshuset och som var den som gav Maud Nycander fotouppdraget. Tillsammans berättar bild och text om dåtidens Stockholm – om dåtidens ungdomar.

Bilderna från denna tid utgör också grunden till tv-dokumentären ”Älskade Husby”, som Maud Nycander och Marianne Gustavsson producerat för SVT dokumentär.