Olle Ljungström – Tänk om man hade råd med en ängel

19 maj - 2 oktober 2022

Fotografier och grafik i tre delar av en bildkonstnär och musikartist

UR OLLES KAMERA

Fotografer är som människor är mest – de söker någon form av ordning och kontroll. För många fotografer kan det handla om kontroll över sådant som bländare, slutartider och färgbalans. Men inte för alla, det finns de som välkomnar slumpen. Olle Ljungström (1961 – 2016), var en sådan människa och en sådan fotograf. Några år före sin bortgång fann han Holga och föll pladask. Holga är en relativt billig kinesisk mellanformatskamera som oftast laddas med traditionella 120-­filmrullar och är känd för sina tekniska brister, men också älskad för dem. Olle Ljungström gillade Holgas konstruktion, ”en enkel mackapär”, som kräver att man drar fram filmen för hand efter exponering – eller väljer att låta bli, kanske glömmer det, vilket skapar dubbelexponeringar som ger en extra dimension i bildernas uttryck. Svartvit film, färgfilm, ibland med filmrullar som passerat bäst­före­datum – även när det gäller grundmaterialet försökte Olle Ljungström bidra med förutsättningar för att själv kunna bli överraskad av slutresultatet. Han lyckades ofta. Bilderna från Olles kamera är inte sällan suddiga, men har en skärpa i vad de förmedlar. Olle Ljungström var kanske mest känd som låtskrivare och artist. Han var också verksam som bildkonstnär. Här har den sidan fått ytterligare ett uttryck.

DAGBOK FRÅN AFGHANISTAN – noteringar från en resa

Olle Ljungström besökte Afghanistan hösten 2002 och blev ögonvittne till ett land i kaos och förvirring. Den serie teckningar, fotografier och anteckningar som ingår i utställningen presenterar en del av de intryck han fick med sig från resan.

FRÅN EN ANNAN TID

Kan man framkalla filmrullar som har varit nedgrävda i trädgården? Olle Ljungström utmanade ofta kamera och film i sin ambition att skapa det oväntade. En fascinerande bildserie visas där Olle går vidare i sitt utforskande och experimenterar med foto.