Fotokvällar

Museet anordnar inspirerande fotokvällar där du träffar aktuella fotografer som under två timmar håller föredrag med bildvisning och frågestund.

Tid: 18.30-20.30, kostnad: 150 kr

Läs mer nedan om aktuella fotokvällar och anmäl er!

Museet håller, före fotokväll, öppet till kl 18.30 så att du som besökare har chans att se utställningar i samband med en fotokväll. Kom tidigt så att du hinner se utställningen innan föredraget börjar!


Sören Gunnarsson – En Boråsares möte med världens fotografer.

27 oktober 2016 kl 18.30-20.30

Är du intresserad av historien bakom, många av våra idag, legendariska fotografer? Då ska du inte missa denna kväll. Sören tar oss med bakom kulisserna och du får många nya sanningar och spännande möten.

Sören Gunnarson växte upp på Åsbogatan under 1950-talet när Borås var en jazzmetropol och Ingvar Carlsson spelade fotboll på grusplanen bakom Läroverket. Sören Gunnarsson har under många år skrivit artiklar för fotofackpressen. Han var med och startade tidskriften Camera Natura, han var redaktör för Hasselblads internationella tidskrift Forum, startat Hasselblad Centers Vänner och författat boken ”Mannen bakom kameran”, biografin över Victor Hasselblad. Sören Gunnarsson berättar om möten med fotografer längs vägen;

Tillsammans med Ove Alström, som var Jan Troells stillbildsfotograf under inspelningarna av In och Utvandrarna, vandrade Sören med bla. Christer Strömholm på Paris bakgator och kyrkogårdar. Andra möten som skapat starka minnen för Gunnarsson är med Lennart Nilsson och Gillis Häägg, han som färglade Nilssons framgångsrika bilder. Mary Ellen Mark i New York och mötet med Anders Petersen i hans källare i Gamla stan men även med Eva Klasson och Björn Breitholtz, som Eva jobbade hos i Göteborg.

Under researchen inför boken om fotopionjären Victor Hasselblad kom Sören Gunnarsson över en låda med gamla glasplåtar. Bilderna visade sig vara över 100 år gamla med motiv från Stockholms slott, Marstrand och Trollhättan. Tillsammans med Todd Gustavson fann han i en mörk källare på en amerikansk flygflottilj en tysk spaningskamera från andra världskriget, detta var en föregångare till Hasselblads spaningskamera. Ja säg vad denna man inte har gjort? Välkommen!

Foto t.vänster: Björn Breitholtz – Massor av fotografer.
Foto t.höger: Ulf Sjöstedt – Hos Ansel Adams Carmel Kalifornien.

Tid: 18.30-20.30, kostnad: 150 kr
Föranmälan på info@abecitakonst.se eller tel: 0768-350 100