Vinter – Lars Tunbjörk

7 september - 26 oktober 2008

1956 Föddes Lars Tunbjörk i Borås.

1971 Börjar han fotografera för Borås Tidning.

1976 Tillbringar sin militärtjänst som fotograf för tidningen Värnpliktsnytt. Arbetar som pressfotograf på Borås Tidning.

1979 Bildar fotografgruppen SALT tillsammans med Anders Sjöberg, Rolf Adlercreutz, Lasse Allard och Claes Löfgren.

1982 Blir Tunbjörk utnämnd till Årets Fotograf av Pressfotografernas Klubb. Han får priset för att ha lyckats fånga bilder från vardagen med humor, värme och medmänsklighet.

1984 Tillsammans med journalisten Britta Svensson dokumenterar Tunbjörk arbetslösheten i Liverpool för Sveriges Television.

1988 Uppdrag för magasinet Upp & Ner att beskriva landsbygden, vilket blir utgångspunkten för bilderna i hans bok Landet utom sig. Bilder från Sverige.

1989 Han tilldelas Fotografiska Museets Vänners Gullers-stipendium. Reser till Polen och fotograferar för ett projekt som ställs ut i Polen och Sverige. Han arbetar också med ett uppdrag som skall beskriva livet i Paris 200 år efter franska revolutionen, vilket resulterar i boken Om sakernas tillstånd i Paris 200 år efteråt, med text av Herman Lindqvist.

2002 Kontor ställs ut på Arbetets Museum i Norrköping och publiceras som bok. Serien ställs även ut på Kulturhuset i Stockholm, Akademie der Kunste i Berlin och Museet for Fotokonst i Odense. Serien Home visas på Hasselblad Center i Göteborg och publiceras som bok.

2003 Fotograferar under Göteborg Filmfestival för Filmkonst Magasin. Ger ut boken Dom alla tillsammans med författaren Göran Odbratt.

2007 Publicerar boken I Love Borås! som innehåller oanvända bilder från åren 1989 till 1996.

2008 Lars Tunbjörk bor och arbetar i Stockholm. Han medverkar regelbundet för tidskrifter runt om i världen, som exempelvis New York Times Magazine. Han representeras av Galleri Brändström & Stene i Stockholm, Galerie VU’ i Paris samt Cohen Amador Gallery i New York.

Läs mer om Lars Tunbjörk Stiftelsen Fokus