Workshop: ”Med kameran som tröst” med Anna Clarén

8 november 2014, kl 09:00-18:00

Med kameran som tröst (de Geer 1980)

En workshop i visuell gestaltning tillsammans med Anna Clarén.

Vi fotograferar ofta för att bevara och komma ihåg, vi gör en avbild av en konkret situation, plats eller person för att bevara minnet. Då vi skapar ett fotografi använder vi oss av konkreta synliga attribut och avbildar dessa, vi beskriver en konkret verklighet. Men hur kan man göra för att berätta om en emotionell verklighet, hur kan vi ladda fotografierna med känslor, upplevelser, atmosfär?

Denna workshop handlar om att med hjälp av kameran försöka beskriva det som känns, inte bara det som syns.  Att se och tolka verkligheten genom det djupt personliga, att låta detta bli synligt och på så sätt få ett personligt avtryck i fotografiet.

 

Deltagarna får i förväg i uppgift att:
1. Ta med sig ett fotografi, taget av en annan fotograf, som de blivit starkt påverkade av och som varit avgörande för hur de ser på fotografi i dag. Deltagarna ska förbereda sig på att berätta om bilden för övriga kursdeltagare. (bilden ska vara utskriven på papper alternativt finnas i en medhavd bok, så att alla kursdeltagarna kan skicka runt bilden och titta på den)

2. Ta med sig ett fotografi som man själv har tagit och som man tycker om. Deltagarna ska förbereda sig på att berätta om bilden för övriga kursdeltagare. Bilden ska vara utskriven på papper, så att alla kursdeltagarna kan skicka runt bilden och titta på den.

 

Workshopdagen:
Dagen inleds med att deltagarna får presentera sig och den bild som starkt påverkat dem och varför de blivit påverkade. Kanske berätta lite om fotografen och hens arbete. Här efter visar deltagarna det egna fotografiet för gruppen. (ca. 5 min./person). Därefter presenterar sig Anna och berättar om sitt arbete och förhållningssätt till visuell gestaltning − ”Med kameran som tröst”

Deltagarna får sedan en ny uppgift som de efter lunch får ge sig ut och fotografera. På eftermiddagen återsamlas alla för redovisning av tre-fem bilder/person. Ett gemensamt samtal om ljus, komposition, innehåll etc, där Anna och deltagarna ger respons på bilderna.

 

Dina bilder ställs ut på Abecita Konstmuseum.
Samtliga deltagare som genomför workshopen kommer att få tre utvalda bilder som under en månad hängs på Abecita Konstmuseum. Format 30×45 cm. Några bilder som sticker ut lite extra görs i större format, 50×75 cm.

 

Förkunskaper
Grundläggande vana att fotografera och att hantera en kamera.

 

Utrustningskrav
Ta med dig egen kamera och även bärbar dator/laptop med möjlighet att läsa in, göra urval och göra en grundläggande bildbehandling. Ta också med en usb-sticka för att kunna föra över bilder till redovisningen.

 

Antal platser
15 st

 

Tid
Lördag den 8 november klockan 09.00–18.00

 

Plats
Abecita Konstmuseum

 

Pris
3000:-
300:- betalas i förskott i samband med anmälan.
Resterande avgift betalas i samband med kursen.
Vid avbokning tidigare än tre veckor före kursen betalas avgiften tillbaka.

En anmälan till Abecita Photo Academys utbildningar är bindande. För avbokning mindre än två veckor före kursstart debiteras halva kursavgiften och väljer du att sluta en redan påbörjad kurs betalar vi inte tillbaka någon del av kursavgiften.

 

Workshopledare
Anna Clarén

Anna Clarén är född 1972 och uppvuxen i Lund. Idag är hon verksam som utbildningsansvarig på Nordens fotoskola, Biskops- Arnö. Hon har haft flertalet utställningar och vid sidan om sitt arbete som lärare och sina kommersiella uppdrag arbetar Clarén med egna projekt som Holding (2006), Puppy Love (2009) och Close to home (2013). Anna Clarén har erhållit en mängd utmärkelser, bl.a. utsågs boken Holding till Årets bästa fotobok 2006 av Svenska fotografers Förbund. År 2010 tilldelades hon ett femårigt arbetsstipendium av Svenska författarfonden. Anna Clarén är representerad på Moderna museet i Stockholm.

www.annaclaren.com

Anmälan
Vill du anmäla dig till workshopen, klicka HÄR.